RETRO

Maisto kainos pasaulyje liepą smarkiai krito, o pagrindiniai grūdai bei augaliniai riebalai atpigo dviženkle procentine išraiška, teigiama Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) naujausioje tarptautinės maisto rinkos mėnesinėje apžvalgoje.

Pasaulinės maisto kainos mažėja ketvirtą mėnesį iš eilės, po rekordinio šuolio kovą – per pirmąjį Rusijos invazijos į Ukrainą mėnesį.

FAO skaičiuojamas penkių pagrindinių maisto produktų grupių kainų indeksas liepą nukrito 8,6 proc. – gerokai daugiau nei per ankstesnius tris mėnesius mėnesius (atitinkamai 0,6 proc. ir 0,8 proc. ir 2,3 proc.), bet buvo 13,1 proc. aukščiau nei pernai liepą.

„Itin aukštai pakilusių maisto prekių kainų mažėjimas yra sveikintinas reiškinys, ypač dėl maisto prieinamumo, tačiau išlieka daug neaiškumų, įskaitant dėl labai brangių trąšų, kurios gali turėti įtakos gamybos perspektyvoms bei ūkininkų finansinei padėčiai. Be to, silpnos pasaulio ekonomikos prognozės ir valiutų svyravimai kelia didelių iššūkių pasaulio apsirūpinimo maistu saugumui“, – pranešime cituojamas FAO vyriausiasis ekonomistas Maximo Torero (Maksimas Toreras).

Augalinės kilmės riebalų aliejaus kainų indeksas per mėnesį smuko 19,2 proc. ir pasiekė žemiausią lygį per dešimt pastarųjų mėnesių. Atpigo visų rūšių augaliniai riebalai: palmių aliejus – dėl numatomo reikšmingo eksporto pasiūlos iš Indonezijos augimo, rapsų aliejus – dėl prognozuojamo solidaus derliaus, sojų aliejus – dėl tebesitęsiančios vangios paklausos. Saulėgrąžų aliejaus kainos taip pat krito kuklios pasaulinės importo paklausos sąlygomis, nepaisant netikrumo dėl logistikos Juodosios jūros regione.

Grūdų kainų indeksas liepą sumažėjo 11,5 proc., nors buvo 16,6 proc. didesnis nei prieš metus. Kainų kritimas apėmė visus į indeksą įtrauktus grūdus, o kviečiai atpigo net 14,5 proc. – viena vertus, dėl Ukrainos, Jungtinių Tautų, Turkijos ir Rusijos susitarimo dėl eksporto iš Ukrainos uostų atblokavimo, kita vertus, dėl didėjančios sezoninės pasiūlos Šiaurės pusrutulyje.

Cukraus kainų indeksas per mėnesį sumenko 3,8 proc., tvyrant susirūpinimui dėl numanomo tolesnio pasaulio ekonomikos lėtėjimo, silpnėjančio Brazilijos realo ir mažesnių etanolio kainų, dėl kurių, palyginti su ankstesnėmis prognozėmis, Brazilijoje padidėjo cukraus gamyba. Tikėtinas eksporto padidėjimas ir palankios gamybos prognozės Indijoje taip pat prisidėjo prie pasaulinių cukraus kainų mažėjimo, o susirūpinimas dėl užsitęsusių karštų ir sausų orų poveikio Europos cukrinių runkelių derliui neleido kainoms nukristi dar žemiau.

Pieno produktų kainų indeksas liepą, mažėjus prekybos aktyvumui, sumenko 2,5 proc., tačiau 25,4 proc. viršijo 2021-ųjų liepos mėnesio lygį. Pieno milteliai ir sviestas pigo, o sūrių kainos išliko stabilios dėl paklausos turistų pamėgtose Europos šalyse.

Mėsos kainų indeksas per mėnesį smuktelėjo mažiausiai – 0,5 procento. Sumenkusi paklausa atpigino jautieną, ėrieną ir kiaulieną, tuo tarpu paukštienos kainos pasiekė neregėtas aukštumas, nesilpstant pasaulinei importo paklausai sumažėjusios pasiūlos dėl paukščių gripo protrūkių Šiaurės pusrutulyje sąlygomis.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode