Sprogimas

laimejesNacionalistinių pažiūrų Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas sekmadienį užsitikrino ketvirtą kadenciją, jo partijai „Fidesz“ tvirtai laimint rinkimus, rodo oficialūs rezultatai.

Kreipdamasis į džiaugsmingai nusiteikusius savo šalininkus, skandavusius jo vardą, V. Orbanas pareiškė: „Laimėjome didžią pergalę – tokią didelę, kad galbūt matytumėt ją iš Mėnulio ir jau tikrai – iš Briuselio.“

V. Orbano administracija ne karta buvo įsitraukusi į konfliktus su Europos Sąjunga, be kita ko, dėl žiniasklaidos ir teismų laisvės varžymo, taip pat priemonių prieš LGBTQ bendruomenę. Pastaroji tema taip pat buvo opus klausimas per sekmadienio balsavimą.

58 metų premjeras jau anksčiau buvo ilgiausiai dirbantis vyriausybės vadovas Europos Sąjungoje. Per rinkimus jam iššūkį metė šešios susivienijusios opozicijos partijos, siekusios panaikinti „neliberaliąją“ revoliucija, kurios V. Orbano „Fidesz“ siekė pastaruosius 12 nepertraukiamo valdymo metų.

Suskaičiavus daugiau kaip tris ketvirtadalius balsų „Fidesz“ jų buvo gavusi 54 proc., o opozicijos koalicija – 33  procentus, tad ši persvara yra nebepanaikinama, rodo nacionalinės rinkimų tarnybos rezultatai.

Opozicijos sąrašo viršuje įrašytas konservatyvių pažiūrų 49 metų Peteris Marki-Zay (Pėteris Markis-Zajus), anksčiau sekmadienį atidavęs savo balsą, sakė, kad šie rinkimai yra kova su „nesąžiningomis ir neįmanomomis aplinkybėmis“.

Opozicija valstybinėje žiniasklaidoje beveik nebuvo matoma.

Parlamento narys Martonas Gyongyosi (Martonas Diondiošis) iš kraštutinės dešiniosios partijos „Jobbik“, kuri yra opozicijos koalicijos narė, sakė tinklalapiui 444.hu, kad sekmadienį buvo užfiksuota rinkimų pažeidimų.

„Į tai turi būti atsižvelgta kalbant, kaip galima laikytis rinkimų rezultatų“, – pridūrė jis.

V. Orbanas šiuos skundus atmetė ir teigė, kad balsavimas vyko sąžiningai.

Pirmąkart rinkimus Vengrijoje stebėjo daugiau kaip 200 tarptautinių stebėtojų, taip pat tūkstančiai vietos savanorių iš abiejų stovyklų.

Rinkėjų aktyvumas buvo 68,69 proc. ir beveik atitiko rekordinį dalyvavimą per ankstesnius nacionalinius rinkimus 2018 metais.

Remiantis dabartiniais rezultatais prognozuojama, kad į parlamentą pirmąkart pateks ultradešinioji partija „Mi Hazank“, peržengusi 5 proc. balsų slenkstį.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode