Sprogimas

daliniaiKelios dešimtys elitinių JAV karių ir technikos vienetų sekmadienį buvo pastebėti atskraidinti į pietryčių Lenkiją netoli sienos su Ukraina, amerikiečių prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) įsakius dislokuoti ten papildomus 1,7 tūkst. kariškių, tvyrant susirūpinimui, kad Rusija gali įsiveržti į Ukrainą.

Dar šimtai 82-osios oro desanto divizijos pėstininkų netrukus turėtų atvykti į Žešuvo-Jasionkos oro uostą, esantį už 90 km nuo Lenkijos sienos su Ukraina. JAV karinių oro pajėgų lėktuvas „Boeing C-17 Globemaster“ jau atgabeno kelias dešimtis karių ir kovos mašinų.

Šio kontingento vadas yra generolas majoras Christopheris Donahue (Kristorferis Donahju), kuris rugpjūčio 30 dieną tapo paskutiniu amerikiečių kariu, palikusiu Afganistaną.

„Mūsų nacionalinis indėlis čia, Lenkijoje, rodo mūsų solidarumą su visais mūsų sąjungininkais Europoje. Be to, šiuo netikrumo laikotarpiu aiškiai žinome, kad kartu esame stipresni“, – oro uoste sakė Ch. Donahue.

Tuo metu Varšuvoje lenkų gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas (Marjušas Blaščakas) pasveikino šį pajėgų perkėlimą. Jis pabrėžė, jog „atgrasymas ir solidarumas yra geriausias atsakas į agresyvią Maskvos politiką, į agresyvų bandymą atkurti Rusijos imperiją“.

Maskva prie Ukrainos sienų yra sutelkusi daugiau kaip 100 tūkst. karių, bet neigia ketinanti įsiveržti į provakarietišką kaimyninę šalį. Dalis šių pajėgų dislokuota Baltarusijoje, kur šią savaitę prasidės bendri kariniai mokymai.

Pasak M. Blaszczako, vieninga Vašingtono vadovaujamo karinio aljanso reakcija yra „geriausias atsakas į grėsmę, vienintelis būdas užtikrinti Lenkijos ir kitų NATO šalių Aljanso rytiniame flange, saugumą“.

Ministras nurodė, kad šia tema jau kelis kartus kalbėjosi su JAV gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu (Loidu Ostinu).

Augant įtampai tarp Rusijos ir Ukrainos, J. Bidenas įsakė Lenkijoje, Rumunijoje ir Vokietijoje dislokuoti papildomų amerikiečių karių. Šiuo žingsniu Vašingtonas siekia tiek sąjungininkams, tiek priešams pademonstruoti Amerikos įsipareigojimą NATO rytiniam flangui.

Atsiųsta divizija gali greitai, per 18 valandų, išskristi į kovos veiksmų zoną ir nusileisti parašiutais taktiškai svarbiose vietose. Šis dalinys, besibazuojantis Šiaurės Karolinoje, buvo įkurtas dar 1917 metais.

Anksčiau praėjusią savaitę JAV lėktuvai į Lenkijos oro uostą atgabeno karinės įrangos ir logistikos karių, ruošiantis divizijos padalinių atvykimui.

Anot Lenkijos kariuomenės 18-osios mechanizuotosios divizijos atstovo majoro Przemyslawo Lipczynskio (Pšemyslavo Lipčynskio), lenkų kariai anksčiau drauge su šia JAV divizija dalyvavo misijose Irake ir Afganistane, taip pat kartu mokėsi.

Nuo 2017 metų Lenkijoje rotacijos principu dislokuota apie 4 tūkst. amerikiečių karių, padedančių užtikrinti saugumą, didėjant Rusijos kariniam aktyvumui.

Europos pareigūnai nuogąstauja, kad karo Ukrainoje atveju žemyne galėtų sutrikti energijos išteklių tiekimas.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode