Sprogimas

planuotiJAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) per virtualų viršūnių susitikimą sutarė dėti pastangas organizuoti abiejų branduolinį ginklą turinčių supervalstybių derybas dėl ginkluotės kontrolės, antradienį pranešė Baltųjų rūmų aukšto rango pareigūnas.  

J. Bideno ir Xi Jinpingo pokalbis vaizdo ryšiu, vykęs pirmadienį vėlai vakare Vašingtono ir antradienį ryte Pekino laiku, buvo surengtas siekiant sumažinti nesantaiką tarp dviejų didžiųjų ekonominių ir geopolitinių varžovių. Jis truko ilgiau nei tris valandas.  

„Prezidentas Bidenas išsakė prezidentui Xi poreikį organizuoti diskusijų apie strateginį stabilumą ratą“, – sakė Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas), pavartodamas išsireiškimą, kuriuo diplomatiniuose sluoksniuose įvardijama ginkluotės kontrolė.   

„Lyderiai sutarė, kad sieksime pradėti šias diskusijas“, – pridūrė jis, kalbėdamas Brookingso (Brukingso) instituto Vašingtone organizuotoje konferencijoje.  

J. Sullivano, svarbiausio J. Bideno patarėjo, buvo paklausta apie augančią Pekino karinę galią.   

Neseniai Pentagonas patvirtino, kad Kinija rugpjūtį išbandė hipergarsinę raketą, galinčią nešti branduolinį užtaisą ir labai sunkiai sustabdomą gynybos sistemų. Jis taip pat nurodė, kad Pekinas sparčiau nei tikėtasi plečia savo branduolinį arsenalą. 

Jungtinės Valstijos ir Rusija nuo Šaltojo karo laiko oficialiai vedė strateginio stabilumo dialogą, atvėrusį kelią pasirašyti kelis nusiginklavimo susitarimus. Tačiau tarp Vašingtono ir Pekino toks dialogas nevyko.  

J. Bideno pirmtakas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) nekart bergždžiai prašė įtraukti Kiniją į JAV ir Rusijos derybas.  

Sausį prezidento pareigas pradėjęs eiti J. Bidenas, panašu, pirmenybę teikia dvišalėms deryboms. 

„Tai ne tas pats dalykas, kaip oficialus strateginio stabilumo dialogas su Rusija, kuris yra gerokai brandesnis, turi gerokai ilgesnę priešistorę“, – sakė J. Sullivanas.  

„Šiuo klausimu JAV ir Kinijos santykiai mažiau brandūs, tačiau abu lyderiai aptarė tuos klausimus, ir dabar mes turime pagalvoti apie produktyviausią kelią judėti pirmyn“, – pridūrė jis.     

Redaktorius Raimondas Čiuplys

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode