Sprogimas

Galingas taifūnas ketvirtadienį smogė centrinei Filipinų daliai ir privertė pradėti sudėtingą ir rizikingą dešimčių tūkstančių žmonių, kurie dėl koronaviruso pandemijos priversti būti namie, evakuaciją.

Mažiausiai 200 tūkst. žmonių gyvena pakrantės rajonuose arba palaikiuose namuose provincijoje, šalia kurios smarkų vėją ir liūčių atnešusi audra „Vongfong“ pasiekė sausumą.

Dar dešimtys milijonų žmonių gyvena numanomame taifūno kelyje; manoma, kad jis pasieks ir tankiai apgyvendintos sostinės Manilos apylinkes.

Dėl dvigubos audros ir viruso grėsmės, vidurio Filipinų evakuacijos centrai priims perpus mažiau žmonių, nei juose gali tilpti, o evakuotieji turės dėvėti veido kaukes.

Dėl žmonių antplūdžio ir riboto ploto evakuacijos centruose valdžios institucijos paprašė 47 didžiųjų bažnyčių tame regione priimti žmones, bėgančius nuo taifūno, kuris yra pirmasis per šį sezoną.

„Mes būsime perpildyti, todėl plečiame evakuaciją, įtraukdami bažnyčias“, – sakė Albajaus provincijos krizių valdymo departamento vadovas Cedricas Daepas (Sedrikas Daepas).

Nacionalinė orų agentūra pranešė, kad „Vongfong“ atnešė vėjo gūsių, kurių greitis siekia iki 190 km per val., ir liūčių, kurios gali sukelti potvynius ir nuošliaužas.

Taifūno kelyje esančiose vietose dėl koronaviruso pandemijos galioja įvairaus griežtumo lygio karantinas, tačiau daugelis žmonių lieka namuose, kad išvengtų infekcijos.

Filipinai pranešė apie 11 618 užsikrėtimo ir 772 mirties atvejus, nors manoma, kad šie skaičiai yra didesni dėl riboto tyrimų masto.

Filipinai yra pirmas didesnis sausumos plotas Ramiojo vandenyno taifūnų kelyje. Šalyje per metus būna vidutiniškai po 20 audrų ir taifūnų, per kuriuos žūsta šimtai žmonių ir dėl kurių kai kurie regionai neišbrenda iš skurdo.

2013-aisiais Filipinus sukrėtė supertaifūnas „Haiyan“, kuris yra daugiausiai aukų pareikalavusi audra per šalies istoriją. Tuokart žuvo ar dingo daugiau kaip 7,3 tūkst. žmonių.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

Manila, gegužės 14 d. (AFP-BNS).

Ekspertai.eu nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode