Sprogimas

Iranas pirmadienį atvėrė mečetes tose šalies dalyse, kuriose laikoma, kad pavojus užsikrėsti koronavirusu yra mažas, visoje šalyje pasveikus beveik 80 tūkst. dėl koronavirusinės infekcijos COVID-19 hospitalizuotų pacientų.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Kianoushas Jahanpouras (Kianušas Džahanpūras) pranešė, kad šalyje užregistravus dar 74 naujus mirties nuo COVID-19 atvejus, bendras aukų skaičius, registruojamas nuo vasario vidurio, pasiekė 6 277.

Irane sekmadienį buvo registruotos 47 su COVID-19 susijusios mirtys – mažiausias skaičius per pastarąsias 55 paras.

Per praėjusią parą taip pat registruoti 1 223 nauji užsikrėtimo atvejai, nurodė K. Jahanpouras. Pasak jo, iš viso šalyje patvirtinti 98 647 koronaviruso atvejai.

Pirmadienį 132 mažiausiai koronaviruso paveiktuose administraciniuose rajonuose, kurie sudaro maždaug trečdalį visų esančių šalyje, mečetės vėl atvėrė savo duris tikintiesiems. 

Šalyje pradėta naudoti spalvų kodų – baltos, geltonos ir raudonos – sistema, žymint skirtingus koronaviruso grėsmės lygius atskiruose rajonuose.

Į mečetes ateinantys tikintieji privalo dėvėti apsaugines kaukes ir pirštines. Maldos namuose jiems leidžiama būti ne ilgiau nei pusvalandį pamaldų metu ir jie privalo naudotis tik asmeniniais daiktais, nurodo sveikatos apsaugos ministerija.

Mečetėms taip pat liepta susilaikyti nuo maisto ir gėrimų dalinimo tikintiesiems, pasirūpinti dezinfekciniu skysčiu maldininkų rankų ir visų paviršių dezinfekavimui, nurodoma pranešime, kurį paskelbė naujienų agentūra ISNA.

Pasak K. Jahanpouro, nuo vasario vidurio, kai Iranas pranešė apie pirmuosius COVID-19 infekcijos atvejus, iš ligoninių jau išrašyti 79 397 žmonės, tačiau 2 676 yra kritinės būklės ir gydomi toliau.

Pasak atstovo, Iranas yra viena iš „penkių pasaulio valstybių“, kur pasveikusiųjų skaičius yra didžiausiais. Šio pareiškimo jis nedetalizavo.

Tačiau ekspertai ir pareigūnai užsienyje ir net pačiame Irane abejoja valdžios skelbiamos oficialios statistikos tikslumu. Pasak jų, tikrasis koronaviruso atvejų skaičius gali būti gerokai didesnis, nei skelbiama oficialiai.

Irano prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) nurodė, kad Iranui „pavyko sėkmingai sustabdyti šio viruso plitimą daugelyje“ šalies dalių.

Kalbėdamas vaizdo konferencijoje, kurią transliavo televizija, M. Rouhani pareiškė, kad Irano atsakas į pandemijos protrūkį „kai kuriais atvejais buvo įvertintas kaip viršijantis tarptautinius standartus“.

Tačiau JAV įvestos „žmogaus teises varžančios“ sankcijos šiitų respublikai trukdė jos pastangoms sukontroliuoti viruso plitimą, neleido kompanijoms patenkinti Irano medicininių priemonių poreikių, pridūrė jis. 

Iranui taikomos griežtos JAV sankcijos, kurias prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) sugrąžino 2018 metais pasitraukęs iš svarbaus daugiašalio susitarimo su Teheranu dėl jo branduolinės programos. Jos daugiausia taikomos naftos ir bankinystės sektoriams.

Tačiau humanitarinės, ypač medicininės paskirties prekėms šios sankcijos neturėtų būti taikomos.

Tačiau tokių prekių įsigijimui užsienyje kelią užkerta bankai, bijantys turėti verslo reikalų su Iranu, kad neužsitrauktų JAV nemalonės ir sankcijų.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

Teheranas, gegužės 4 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode