Sprogimas

Pirmasis klinikinis bandymas gydyti koronavirusinę infekciją COVID-19 eksperimentiniu antivirusiniu preparatu remdesiviru, atliktas su atsitiktinai atrinktų pacientų grupe, buvo nesėkmingas, ketvirtadienį pranešė žiniasklaida, cituodama nebaigtus rengti dokumentus, netyčia paviešintus Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO).

Šį preparatą sukūrusi bendrovė „Gilead Sciences“ savo ruožtu ginčijo dabar jau ištrintame pranešime pateiktas bandymo išvadas – anot jos, duomenys rodo remdesiviro „potencialią naudą“.

Dienraštis „Financial Times“ pranešė, kad tyrėjai Kinijoje atliko bandymą su 237 pacientais. Preparato buvo duodama 158 iš jų, o kontrolinę grupę sudarė 79 žmonės.

Ataskaitos apie šį eksperimentą santraukoje sakoma, kad remdesiviras „neparodė klinikinio sveikimo laiko skirtumo“, lyginant su kontroline grupe. Šios santraukos teksto nuotrauką paskelbė medicinos naujienų portalas „Stat“.

Per mėnesį trukusį bandymą mirė 13,9 proc. pacientų, kuriems buvo duodama remdesiviro. Kontrolinėje grupėje mirė 12,8 proc. žmonių.

„Gilead“ atstovas sakė naujienų agentūrai AFP: „Manome, kad į pranešimą buvo įtrauktas netinkamas šios studijos apibūdinimas.“ Bendrovė pažymėjo, kad tyrimas buvo nutrauktas pirma laiko dėl per mažų tiriamų asmenų grupių, todėl išvados nėra statistiškai patikimos.

„Tokie tyrimo rezultatai nėra išsamūs, nors duomenų ypatumai leidžia manyti, kad remdesiviras yra potencialiai naudingas, ypač gydant ankstyvos ligos stadijos pacientus“, – pridūrė bendrovės atstovas.

Šios studijos išvados nėra galutinės. Šiuo metu atliekami keli didelio masto bandymai yra jau gerokai pažengę ir turėtų pateikti aiškesnį vaizdą.

Remdesiviras, vartojamas intraveniniu būdu, buvo tarp pirmųjų preparatų, minėtų kaip potencialūs vaistai gydyti COVID-19.

Praeitą savaitę „Stat“ pranešė, kad remdesiviras pasižymėjo reikšmingu veiksmingumu vienoje Čikagos ligoninėje, kurios pacientai dalyvauja viename iš didelių klinikinių bandymų.

JAV Nacionalinis sveikatos institutas (NIH) irgi pranešė, kad šio preparato veiksmingumas buvo įrodytas atliekant ekspertimentą su nedidele grupe beždžionių.

Remdesiviras yra vienas iš preparatų, tiesiogiai veikiančių virusą, o ne malšinančių pernelyg ūmų ir dažnai mirtiną autoimuninį atsaką į patogeną.

Jis imituoja vieną iš nukleininių rūgščių, iš kurių yra sudaryto genetinio kodo nešėjos – DNR ir RNR. Preparato molekulės įsiterpia į viruso genomą ir sustabdo jo dauginimąsi.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

Niujorkas, balandžio 24 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode