Sprogimas

Baltarusija ragina Lietuvą išlaikyti savitvardą ir įsitraukti į efektyvų bendradarbiavimą kovojant su koronaviruso plitimu, trečiadienį pareiškė baltarusių užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Anatolijus Glazas.

Jo komentaras paskelbtas oficialioje Baltarusijos Užsienio reikalų ministerijos svetainėje. 

A. Glazas pakomentavo Lietuvos pasiūlymą apriboti susisiekimą oru tarp šalių ir Lietuvos nepasitikėjimą informacija apie koronaviruso sulaikymo pastangas Baltarusijoje.

„Šioje situacijoje norėčiau pacituoti vieną žinomą animacinį filmuką, kuris atėjo į galvą: „Padėdamas žmonėms, švaistai laiką, darydamas gerus darbus, nieko nepasieksi...“ Tas pats ir čia. Juk nuo šių metų kovo 16 dienos Baltarusija pasiūlė vieną iš nedaugelio galimybių Lietuvos piliečiams grįžti namo. Dėl „Belavia“ skrydžių apie 500 Lietuvos piliečių grįžo namo ir neprivalėjo gauti vizų. Kur jie būtų buvę dabar, jei ne ši galimybė? Tiesą sakant, 80 proc. šis skrydis yra skirtas šiam tikslui. Apie 20 lietuvių pasinaudos šia proga ir šiandien“, – teigė A. Glazas.

Užsienio reikalų ministerija pabrėžė, kad Baltarusija visada pasirengusi ištiesti pagalbos ranką kaimynei.

„Tokiomis nuotaikomis ir kovo 20-ąją įvyko mūsų šalių užsienio reikalų ministrų pokalbis telefonu. Šiandien, kai pasaulis susiduria su tokiu galingu iššūkiu, kaip niekad yra svarbu solidarumas ir bendros pastangos. Todėl visiškai neaišku, apie kokią „pasitikėjimo stoką“ kalbėjo prezidentas ir Lietuvos užsienio reikalų ministras“, – teigė Baltarusijos URM atstovas.

„Bet kokie tokio pobūdžio teiginiai turėtų būti grindžiami įrodymais ir patikima informacija, o ne spėlionėmis ir gandais. Todėl mes būtume dėkingi, jei Lietuvos pusė mums pateiktų tikslią informaciją apie tariamus „tam tikrus atvejų židinius Baltarusijos teritorijoje ir mirties atvejus, kurie yra fiksuojami“. Žinoma, jei jie iš tikrųjų turi tokių įrodymų“, – tęsė jis.

A. Glazo tvirtinimu, tas pats pasakytina ir apie Baltarusijos sveikatos priežiūros sistemos veiklos vertinimą.

„Tai korektiška, kai tokius vertinimus atlieka profesionalai. Tačiau šiuo atveju girdėjome tradicinius kaimynų bandymus išstumti tarptautines organizacijas. Daugybė Pasaulio sveikatos organizacijos specialistų išvadų, taip pat ir dėl priemonių, kurių imasi Baltarusija, nėra paslaptis. Esant poreikiui, esame pasirengę dar kartą su jais supažindinti Lietuvos pusę. Padėties kontrolė, savitvarda ir tolesnės pastangos suvaldyti pandemiją, įskaitant veiksmingą tarptautinį bendradarbiavimą – to mums visiems šiandien labai reikia. Kviečiame savo partnerius iš Lietuvos visų pirma vadovautis šiais principais“, – pažymėjo Užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Vilnius, balandžio 2 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode