Sprogimas

Australija ir Naujoji Zelandija ketvirtadienį uždarė savo sienas ir paskelbė beprecedenčius draudimus atvykti nerezidentams, taip tikėdamosi stabdyti naujojo koronaviruso plitimą.

Australijos premjeras Scottas Morrisonas (Skotas Morisonas) ketvirtadienį pranešė, kad į šalį bus draudžiama atvykti visiems, kas nėra jos piliečiai ar nuolatiniai gyventojai.

Jis pridūrė, kad draudimas įsigalios penktadienį 21 val. vietos laiku.

Apie panašią priemonę paskelbė ir Naujosios Zelandijos premjerė Jacinda Ardern (Džasinda Ardern), kuri pripažino: „Suprantu, kaip tai ypatinga. Niekada per Naujosios Zelandijos istoriją nebuvo panaudota tokia galia.“

Australija ir Naujoji Zelandija paskelbė virtinę suvaržymų pandemijai stabdyti, bet kol kas neuždarė mokyklų ir neįvedė didesnio masto uždarymo.

Valdžia tikisi, kad draudimai pakankamai sulėtins užsikrėtimo atvejų skaičiaus augimą ir nereikės skelbti dar griežtesnių priemonių, kurios paralyžiuotų abi ekonomikas ir transformuotų gyvenimą daugeliui mėnesių.

Australijoje šiuo metu yra 642 patvirtinti COVID-19 atvejai; skaičius padvigubėja maždaug kas trys dienos. Naujojoje Zelandijoje užregistruoti 28 ligos atvejai.

Pasak S. Morrisono, maždaug 80 proc. Australijos užsikrėtimo atvejų yra susiję su žmonėmis, „kurie pasigavo virusą užsienyje ar turėjo tiesioginių kontaktų su kažkuo, kas grįžo iš užsienio“.

Neseniai atlikta visuomenės apklausa parodė, kad 69 proc. australų pritaria senos uždarymui.

J. Ardern sakė, kad draudimas galios ir vizas turintiems žmonėms.

„Šiandienos sprendimu visiems turistams ir laikinų vizų turėtojams, tokiems kaip studentai ar laikini darbuotojai, nebeleidžiama atvykti į Naująją Zelandiją“, – sakė premjerė.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

Sidnėjus, kovo 19 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode