Darom/juosta




Vienos didžiausių pasaulio kačių: jaguarai

Jaguarai yra viena didžiausių pasaulyje kačių rūšis ir vienintelis likęs panthera atstovas, kilęs iš Amerikos.

Jaguarai yra didesni negu atrodo. Jų kūno ilgis siekia iki 185 cm, o svoris iki 96 kilogramų. Tai yra didžiausia kačių rūšis Amerikoje ir trečia pagal dydį visame pasaulyje. Už jaguarus didesni yra tik tigrai ir liūtai. Išskirtinis jaguarų kailis yra išmargintas šviesiai geltona ir gelsva spalvomis, padengtas dėmėmis, kurios šonuose pereina į įvairius raštus. Galingas jaguaro įkandimas leidžia jam pramušti net ir vėžlių kiautus.

Įdomu tai, kad jaguarai naudoja neįprastą žudymo būdą. Jaguarai kanda tiesiai į aukos kaukolę tarp ausų ir taip suduoda mirtiną smūgį į smegenis.

Jaguaras greičiausiai pateko į Ameriką iš Eurazijos ankstyvojo pleistoceno metu per sausumos tiltą, kuris kadaise driekėsi per Beringo sąsiaurį. Jaguaro fosilijos, iškastos Amerikoje, datuojamos 130 000 metų prieš mūsų erą. Šiandien jaguaro arealas tęsiasi nuo kraštutinės pietinės Arizonos, Jungtinėse Amerikos Valstijos, Meksikos ir didelės Centrinės Amerikos dalies, Amazonės atogrąžų miškų ir pietų iki Paragvajaus ir šiaurinės Argentinos.

Jaguarai gyvena įvairiose miškingose ir atvirose vietovėse, tačiau pageidaujama buveinė yra tropiniai ir subtropiniai drėgni plačialapiai miškai, šlapžemės ir miškingi regionai. Jaguarai puikiai moka plaukti ir dažniausiai yra vieniši, opurtunistiniai, laukiantys ir iš pasalų mėgstantys pulti plėšrūnai. Kaip pagrindinė rūšis, jaguarai atlieka svarbų vaidmenį stabilizuojant ekosistemas ir reguliuojant grobio populiacijas.

Tiesa, jaguarams gresia buveinių praradimas, buveinių susiskaldymas, brakonieriavimas prekybai jų kūnų dalimis ir žudymai žmogaus ir laukinės gamtos konflikto situacijose, ypač su sodininkais Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Nuo 2002 m. jaguarai yra įtraukti į IUCN Raudonąjį sąrašą, kaip arti išnykimo. Manoma, kad laukinė populiacija sumažėjo nuo dešimtojo dešimtmečio pabaigos. Prioritetinės jaguarų apsaugos teritorijos apima 51 jaguarų apsaugos vienetą (JCU), kuris apibrėžiamas kaip didelės teritorijos, kuriose gyvena ne mažiau kaip 50 jaguarų. JCU yra 36 geografiniuose regionuose nuo Meksikos iki Argentinos.

Jaguaras buvo labai svarbus gyvūnas daugelio vietinių Amerikos gyventojų, įskaitant Actekų ir Majų civilizacijų, mitologijoje.

Pats žodis jaguaras tikriausiai yra kilęs iš Tupi-Guarani žodžio yaguara, reiškiančio „laukinės žvėris, kuris įveikia savo grobį su kaupu.“ Šiaurės Amerikoje šis žodis yra dviskiemenis, o britų-anglų kalboje jis tariamas trimis skiemenimis. Gajanos čiabuviai jaguarus vadina jaguarete. „Onca“ yra kilęs iš portugališko pavadinimo „onca“, reiškiančio dėmėtą katę Brazilijoje, kuri yra didesnė už lūšį. Žodis pantera yra kilęs iš klasikinės lotynų kalbos.

Melanistiniai jaguarai taip pat yra žinomi ir kaip juodosios panteros. Juodoji morfija yra mažiau paplitusi nei dėmėtoji rūšis. Juodieji jaguarai buvo užfiksuoti Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Melanizmas jaguare atsiranda dėl melanokortinio 1 receptoriaus geno delecijos ir paveldimas per dominuojantį alelį.

2004 metais, kameros spąstuose Siera Madrės vakarų kalnuose buvo nufotografuotas pirmasis juodasis jaguaras Šiaurės Meksikoje. Juodieji jaguarai taip pat buvo nufotografuoti Kosta Rikos Alberto Manuelio Breneso biologiniame draustinyje, Talamankos Kordiljeros kalnuose, Barbilos nacionaliniame parke ir rytinėje Panamos dalyje.

Tuo tarpu TOPsport kazino internetu galima rasti ne vieną jaguaro tematikos žaidimą. 

21-425

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode