Parama dėkojame




Sprogimas

Janet Street-Porter: „Prašau neužrakinkite manęs, pone Džonsonai. Nors man 73-eji, bet tai nereiškia, jog aš paliegusi sukriošėlė be žmogaus teisių“

Nuomonė

Neginčytina, kad didžiausia koronos rizika yra žmonėms, kurie yra brandaus amžiaus. Kinijos mirčių analizė rodo, kad suaugusių keturiasdešimtmečių, užsikrėtusių Korona virusu, mirties tikimybė tik 0,2 procentų. Kreivė staigiai kyla, didėjant amžiui – 8 iš 100 ligonių, sulaukusių 70 m., mirs, tokia rizika dar 15 procentų padidėja tiems, kuriems per 80 metų, bet ar dėl to Vyriausybė, kaip nusprendė Borisas Džonsonas, įpareigota elgtis su vyresniais piliečiais kaip su vaikais, negalinčiais apsispręsti, kaip elgtis, susidūrus su epidemija? Gąsdinti mus, kad liktume mažoje saugioje zonoje, atsisakant to, ką darėme iki šiol, ir nenuklysti toliau, nei tavo galinis kiemelis, jei tokį išvis turi...

Vyresni žmonės nėra homogeninė grupė su pražilusiais plaukais ir ramentais – jie dabar yra daug stipresni senjorai negu seniau. Priklausau maištautojų kartai. Sulaukę 60-ies, daugelis iš mūsų nesekė tėvų pavyzdžiu išeiti į pensiją ir žaisti golfą bei prižiūrėti savo sodus. Mes dirbame, keliaujame ir esame aistringi socialinės medijos vartotojai. Senatvė jau nebereiškia elastinių kelnių ir mechanizuotų kėdžių-keltuvų naudojimą.

Maištautojai jau sulaukę 70-ies – Mick Jagger, Rod Stewart ir Elton John, paminėjome keletą, ypač daug pasiekusių, ką jau bekalbėti apie radikaliuosius politikus: Jeremy Corbyn ir Frank Field. Maištaujantieji nesėdi sudėję rankų, susitaikydami su tuo, kas neišvengiama, peržengdami varžančias įprastinio elgesio ribas, nuolat kovodami.

Taigi, kai Premjeras ministras paskelbė, kad nuo šio savaitgalio (kartu su Rod Eltonu Džonu ir visa draugija), kaip tikimasi, 12 savaičių paklusime namų areštui, aš įniršusi verkiau. Kūdikių bumą patyrusieji, tokie kaip aš, sveikai maitinasi, kasdien daro pratimus ir mėgaujasi aktyviu gyvenimu. Suprantu pavojų, susijusį su didelėm miniom, visuomeniniu transportu, bendravimu su kosėjančiais, besispjaudančiais ir nesilaikančiais elementarių higienos taisyklių. Bet, jei mano temperatūra normali ir neturiu ligos simptomų, tada, tikriausiai, turiu teisę pasirinkti, kaip prisitaikyti, kad sumažinčiau infekcijos riziką. Aš noriu susimokėti už savaitinius testus, tai yra maža kaina, mokama už laisvę.

Nenugyvenau savo gyvenimo gąsdinama ir nesiruošiu taikstytis su tuo dabar. Iki šiol didžioji dalis mirusiųjų jau patyrė kitų sveikatos problemų, kvėpavimo takų ligų, didelį kraujo spaudimą, įsisenėjusius judėjimą ribojančius susirgimus ir jau vartojo vaistus. Jei žmonės per 70 metų stiprūs ir nepriskiriami minėtoms kategorijoms, nepatiria tokių simptomų, jų temperatūra normali ir nekosi, tada neleisti jiems išeiti iš namų eiti apsipirkti ar pasivaikščioti, galbūt užsukti į darbą, yra žmogaus teisių pažeidimas.

Pavadinus 70-metį kritinio amžiaus, vyresnioji karta dar kartą yra niekinama ir vadinama „problema“, kalti jie ar net nekalti. Nusistatymas (tarp prastai informuotų ir kvailių), kad senoliai turi būti įkalinti namuose, nes mes esame „bėda“, o realybė tokia, kad bet kurį iš mūsų galime identifikuoti kaip pažeidžiamą kategoriją.

Aš dar nepamečiau sveikos nuovokos – praeitą savaitę lankiausi Bryan Ferry koncerte, o ryt eisiu pietauti su senu draugu. Jei savijauta gera, nematau saviizoliacijos prasmės.

Aš dalyvausiu Loose Women (vertėjos pastaba: Didžiosios Britanijos pokalbių laida, transliuojama ITV darbo dienomis) du kartus šią savaitę, nors atšaukiau kitą programą, nes reikėjo važiuoti į studiją per piko valandą. Argi nenuostabu? Aš pati galiu planuoti ir riboti riziką.

Vyriausybė panikuodama paskelbė priemones, kurios, tikriausiai, duos priešingą rezultatą. Vyresni žmonės (beje, balsavę už Torius) nesiruošia būti paperkami BBC dosnaus pasiūlymo du mėnesius nemokamai žiūrėti laidą tiems, kam per 75 m. Virusas tik suteikė korporacijai patogų būdą grįžti tuo pačiu keliu į labai nepopuliarią politiką.

Klausydamasi, kaip gyventi, pagal nepatinkančius Gavin Williamson Matt Hancock ir Grant Shapps, antrasis politikų pogrupis, pasitelkusių visą charizmą kepsnių pardavėjams. Vienintelė reakcija į tokią – „Tėtušio armijos“ (vertėjos pastaba: komedija, rodyta 1968 m. liepos 31d., autoriai David Croft ir Jimmy Perry) personažų turi būti netikėjimas.

Esu labiau linkusi klausytis protingų ir ramių profesoriaus Chris Witty (vertėjos pastaba: vyriausiasis Anglijos gydytojas ir epidemiologas, Sveikatos ir socialinės globos departamento vyriausiasis patarėjas ir Nacionalinio sveikatos instituto vadovas), Anglijos vyriausybės patarėjo medicinos klausimais, kuris teigia, kad žmonės virš 70 m., nėščios moterys turėtų sumažinti socialinius kontaktus bei tie, kurie pirmieji turėtų skiepytis nuo gripo dėl kitų turimų sveikatos problemų.

Netgi tokiais atvejais nėra įrodymų, jog mano karta yra labiau linkusi nešioti šią ligą nei sulaukusieji 20 metų ar daugiau, kurie dažniau išeina į miestą pavalgyti bei gyvena aktyvesnį socialinį gyvenimą. Sveikųjų maištaujančių, naudojančių psichinį ar fizinį pasmerkimą, nes jie pasirinko pilnavertį gyvenimą, yra nereikalingas ir žiaurus. Vienatvė ir izoliacija yra labai gerai dokumentais pagrįsti žudikai...

Iš anglų kalbos vertė Ramutė ČEPAUSKAITĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode