Sprogimas

Mamuto skeletas atkeliauja į „Amber Trip“ parodą Vilniuje

Kartu su pavasariu į Vilnių atkeliauja ledynmečio laikų mamuto skeletas. Prieš mažiausiai 50 tūkst. metų gyvenusio ir Sibire rasto mamuto skeletą bus galima pamatyti tarptautinėje Baltijos juvelyrikos parodoje „Amber Trip“. Parodos Vilniuje lankytojai taip pat galės pasigėrėti mamuto kaulo skulptūromis, aplankyti autorines juvelyrikos parodas ar sudalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse, seminaruose.

Parodoje „Amber Trip“ eksponuojamo mamuto skeletas yra 5 metrų ilgio, 3,1 metrų aukščio ir 595 kilogramų svorio. Skeletas buvo rastas 2003 metų rugpjūtį V. F. Juzefovičiaus ir J. Čumakino ekspedicijos metu Jakutijoje, didžiausioje Anžu salų grupės saloje Kotelnoje.

„Mamutai gyveno ir Lietuvoje, tačiau daugiausia jų skeletų dabar randama Sibire. Anžu salose rastas mamuto skeletas – išskirtinis, nes yra beveik pilnai išlikęs (apie 80 proc.), kai kiti rasti ir eksponuojami skeletai yra sukomplektuoti iš skirtingų mamutų kaulų ar fragmentų. Iš visų žinomų mamutų skeletų radinių šis gali būti laikomas labiausiai šiaurietišku pagal vietą“, – sako skeletą į Vilniuje vyksiančią juvelyrikos ir gintaro parodą atvežusios bendrovės „Paleo Group“ direktorius Michailas Ivanovas.

Mokslininkų teigimu, Sibire rasto mamuto patino amžius buvo apie 40-45 metų (paprastai mamutai gyvena vidutiniškai virš 70 metų) ir jis galėjo sverti apie 7 tonas. Anžu mamuto iltys siekia 4 metrus, o kiekviena jų sveria po 65 kilogramus ir yra 16 centimetrų skersmens. Mamuto žandikaulis, tikėtina, buvo sulaužytas per „turnyro kovas“ su kitu mamutu dėl patelės.

„Amber Trip“ paroda – tai ypatinga vieta, kurią aplanko ne tik kolekcininkai, muziejininkai, didmenininkai, žaliavos tiekėjai ir pirkėjai, bet ir vieta, kurią pamėgo sostinės gyventojai ir svečiai. Kasmet lankytojams suteikiame progų pamatyti ar išgirsti ką nors naujo: šįmet parodoje demonstruojamas ne tik mamuto skeletas, bet ir Rusijos menininko skulptūros iš mamuto kaulų. Čia vyks daug įvairių kitų parodų, kūrybinių dirbtuvių ir seminarų, gintaro žaliavos birža-aukcionas“, – sako Baltijos juvelyrikos parodos „Amber Trip“ organizatorius Giedrius Guntorius.

Pasak jo, „Amber Trip“ paroda tapo didžiausia juvelyrikos paroda Baltijos jūros regione, o Vilnius visuomet buvo ir yra multikultūrinis miestas. „Visuomet siekiame, kad kiekvienas mūsų parodos svečias pasijustų tarsi namuose. Kadangi sulaukiame vis daugiau svečių iš Artimųjų Rytų šalių, jau antrus metus parodoje įrengiami musulmonų maldos namai“, – sako „Amber Trip“ organizatorius.

Šiais metais „Amber Trip“ parodoje laukiama beveik 240 juvelyrikos ir gintaro gamintojų bei meistrų iš 30 pasaulio šalių, tarp jų – Baltijos šalys, Lenkija, Turkija, Italija, Ukraina, Rusija, JAV, Japonija, Indija, Pietų Afrika, Meksika ir kitos valstybės.

Parodos metu vyks tarptautinis juvelyrikos meno konkursas „Ecosight“, kuriame dalyvauja 76 juvelyrai iš 22 šalių (Taivano, Ispanijos, Portugalijos, Vokietijos, Belgijos, Irano, Lenkijos, Turkijos, Italijos, Jungtinės Karalystės, JAV, Rusijos, Pietų Korėjos, Nyderlandų, Australijos, Meksikos, Latvijos, Graikijos, Prancūzijos, Austrijos, Baltarusijos ir Lietuvos).

Jau trečius metus specialiai juvelyrams rengiamoje Autorinės juvelyrikos zonoje susiburs 40 dalyvių iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Jungtinės Karalystės ir JAV. Tai – tarsi paroda parodoje, kurioje pristatomi vienetiniai autoriniai darbai ir yra puiki galimybė pabendrauti su juvelyru apie jo kūrybos kelią ar įsigyti patikusį juvelyrinį dirbinį.

Pirmąją „Amber Trip“ parodos dieną organizuojamas Autorinės juvelyrikos vakaras. Jo metu bus pristatoma Lietuvos autorinės juvelyrikos kūrėjų asociacijos paroda „Laisvės įkvėpti“, kurioje bus 30 autorių kūriniai. Dalyvių skaičius simboliškai siejamas su Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiu. Kovo 11-ąją Autorinės juvelyrikos zona lauks lankytojų iki 20 val.

Parodoje taip pat dalyvauja neregys dizaineris juvelyras iš Vokietijos Homayoun Esfarjani – turėsime puikią galimybę išvysti jo unikalius darbus. Konkurso „Ecosight“ komisijos pirmininkė, Vilniaus dailės akademijos metalo meno ir juvelyrikos katedros profesorė Laima Kėrienė pakvies į savo autorinę parodą „O, pozicija“, o parodos dalyvis Vaidas Gaižauskas – į „Akmenų magiją“ (patirti akmenų galią savo pėdomis).

Parodos metu vyks ir daugiau renginių: kūrybinės dirbtuvės su vašku, gintaru ir emaliu, seminaruose bus dalinamasi žiniomis, ką reikia žinoti perkant papuošalą, kaip panaudojamos perkūno dujos juvelyrikoje arba Baltijos gintaras maisto gamyboje, dalinamasi ir kitomis naujienomis bei patirtimi. Parodos lankytojai turės galimybę už simbolinę kainą išvalyti ir atnaujinti ar sutaisyti savo turimus papuošalus ir brangakmenius.

XVII tarptautinė Baltijos juvelyrikos paroda „Amber Trip 2020“ rengiama kovo 11-14 dienomis „Litexpo“ parodų centre. Bendras parodos plotas – daugiau nei 6,6 tūkst. kvadratinių metrų. Daugiau kaip pusę (apie 60 proc.) ekspozicijų ploto atiteks gintarui, apie 40 proc. – juvelyriniams dirbiniams.

Pernai parodą aplankė 8 tūkst. lankytojų, arba dešimtadaliu daugiau nei prieš metus.

„Amber Trip“ Viešieji ryšiai

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode