Sprogimas

Krepšinis – sportas, kurį myli visas pasaulis

Krepšinis – tai sportas, kuris yra visuotinai pripažįstamas ir mylimas visame pasaulyje. Jis taip pat yra populiariausias sportas ir vienas iš labiausiai žiūrimų sportų pasaulyje. Be to, didelė dalis šios sporto šakos entuziastų ne tik stebi krepšinio varžybas ir seka krepšinio komandų pasiekimus, tačiau taip pat ir patys žaidžia krepšinį – tiek profesionaliai, tiek ir mėgėjiškai. Todėl apie šį sportą galima pateikti daugybę įdomių detalių!

25 krepšinio faktai tiems, kurie dievina šį sportą

  1. Krepšinio lenta buvo išrasta todėl, kad pradžioje krepšiai buvo prikalti prie salėje būdavusių žiūrovams skirtų balkonų, o tai varžybas stebinčius žiūrovus nuolatos trikdydavo.
  2. 1976 m. rugpjūčio 5 d. buvo įkurta NBA.
  3. „The Sacramento Kings“ yra seniausia NBA frančizė. Ji buvo sukurta dar 1923 m. Tuo tarpu antrąją vietą užima „Detroit Pistons“, įkurta 1941 m.
  4. FIBA (Fédération Internationale de Basket-ball Amateur) yra tarptautinė krepšinio federacija (organizacija), jungianti 213 nacionalinių federacijų.
  5. Vidutiniškai per vienas rungtynes NBA žaidėjai nubėga apytiksliai 6,5 km.
  6. Statistinis NBA žaidėjas nuo žemės gali pašokti apytiksliai 71 cm.
  7. Profesionaliame krepšinyje dauguma krepšininkų yra aukštesni nei 1,91 m, o dauguma krepšininkių – aukštesnės nei 1,70 m.
  8. Muggsy Bogues ūgis yra 1.60 m – jis yra žemiausias kada nors NBA žaidęs krepšininkas.
  9. Yra daugybė skirtingų krepšinio sporto variacijų, tarp kurių yra vežimėlių krepšinis, vandens krepšinis, paplūdimio krepšinis, batutinis krepšinis, gatvės krepšinis ir kt.
  10. Krepšinis yra pats populiariausias sportas tarp pirmą kartą sporto lažybose dalyvaujančių žmonių. Ir tai suprantama, kadangi krepšinis iki šiol yra populiariausia sporto šaka pasaulyje (tai akivaizdžiai parodo ir TOPsport puslapis), todėl pakankamai dažnai galima girdėti tokius žodžius kaip – „Lažinkis už savo krepšinio komandą ir tikėk jos pergale!
  11. 2010–2011 m. sezono metu „Cleveland Cavaliers“ komanda sumušė lygos rekordą iš eilės pralaimėdama 26 krepšinio varžybas.
  12. Didžiausios persvaros NBA istorijoje rekordas priklauso „Cleveland Cavaliers“ komandai, kuri žaisdama prieš „Miami Heat“ 1991 m. gruodžio 17 d. laimėjo 148-80 – net 68 taškų persvara.
  13. NBA žaidėjas Tom Meschery būdamas vaikas Antrojo pasaulinio karo metais praleido 6 metus japonų koncentracijos stovykloje netoli Tokijo.
  14. Iki 1923 m. krepšinio komandos galėjo pasirinkti, kuris žaidėjas mes baudos metimą.
  15. Prieš atsirandant NBA, profesionaliame krepšinyje dominamo trys nepriklausomos komandos: „Buffalo Germans“ – antrajame dešimtmetyje, „Celtics“ (Niujorko) – trečiajame dešimtmetyje ir „Harlem Renaissance Big Fives (Rens)“ – ketvirtajame dešimtmetyje.
  16. „Adidas“ gamina visas aprangas NBA krepšininkams.
  17. Žaidėjo siluetas, kuris yra matomas NBA logotipe, priklauso krepšininkui Jerry West, kuris 1960–1974 m. žaidė „Los Angeles Lakers“ krepšinio komandoje.
  18. Mažiausias miestas, kuris turi NBA frančizę, yra Solt Leik Sitis.
  19. Statistinis NBA žaidėjas sveria apytiksliai 100 kg ir per 48 minutes trunkančias varžybas suvartoja apytiksliai 760 kalorijų.
  20. Po to, kai Maiklas Džordanas per atkrintamąsias rungtynes prieš Lario Birdo „Celtics“ pelnė 63 taškus (antraisiais savo profesionalaus krepšininko karjeros metais), Birdas apie Džordaną pasakė – „Dievas, persirengęs Maiklu Džordanu.“
  21. Kobe Bryantas buvo jauniausias žaidėjas, pradėjęs žaisti NBA lygoje – jam tebuvo 18,5 m.
  22. Krepšinyje įvyksta daugiausiai traumų iš visų sporto šakų, o viena iš pačių dažniausių traumų krepšinyje yra čiurnos raiščių patempimas. Tačiau kelio sąnario uždegimas yra trauma, kuri tampa dažniausia priežastimi dėl kurios žaidėjai praleidžia varžybas.
  23. Visos NBA krepšinio aikštelės yra pagamintos iš klevo medienos. Ji yra tvirta, tačiau kartu ir lanksti, suteikianti žaidėjams galimybę saugiai pašokti ir nusileisti.
  24. Wang Zhizhi - ne Yao Ming – buvo pirmasis kinų krepšininkas, žaidęs NBA. Pirmąsias savo NBA rungtynes jis žaidė 2000-01 sezone, atstovaudamas „Dallas Mavericks“ komandą.
  25. Kai kurie krepšininkai varžybų metu bando suvaidinti kritimą po to, kai į juos atsitrenkia priešininkų komandos žaidėjas, tokiu būdu stengdamiesi įtikinti teisėją skirti baudą. Šis veiksmas yra vadinamas „flopu“.

Šis straipsnis yra informacinio pobūdžio ir yra skelbiamas neatlygintinai.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode