Sprogimas

„Android 10“ ir „iOS 13“ naujovės: nuo tamsiojo ekrano iki valdymo gestais

Ar žinote, ką naujo moka ir gali jūsų išmanusis telefonas? „Google“ ir „Apple“  jau pristatė naujausias savo mobiliųjų operacinių sistemų versijas – „Android 10“ ir „iOS 13“. Jei dar neišstudijavote visų naujovių, pasiruoškite būti nustebinti – atraskite valdymą gestais, mėgaukitės tamsiojo ekrano privalumais, kurkite savo „memodžius“, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Telia“ telefonų kategorijos vadovė Rimantė Marcišauskienė apžvelgia svarbiausias ir įdomiausias „Android 10“ ir „iOS 13“ naujoves.

„Šios operacinės sistemos, kaip ir joms pritaikyti įrenginiai, turi daug išskirtinumų ir dar daugiau panašumų, o kai kuriais aspektais skirtumų praktiškai neliko. Bet svarbu pabrėžti, kad abiejų platformų vystytojai šiais metais itin daug dėmesio skyrė ne tik kuo patogesniam telefono naudojimui, bet ypač saugumui ir privatumui“, – pastebi R. Marcišauskienė.

Taigi kokios yra svarbiausios šių operacinių sistemų naujovės ir kuo jos geresnės už savo pirmtakus? „Telia“ ekspertė pristato penkis svarbiausius „Android 10“ pokyčius:

Tamsusis režimas

Kai kurie gamintojai savo vartotojo sąsajose jau yra sudarę galimybę pakeisti telefono meniu, nustatymų ir numatytųjų programėlių foną tamsiu, dabar ši funkcija įtraukta ir į pačią operacinę sistemą, tad ja gali naudotis visi, turintys „Android 10“. Tamsus fonas mažiau vargina akis naudojantis telefonu prietemoje, o turint telefoną su AMOLED technologijos ekranu jis suvartoja šiek tiek mažiau energijos. Jis veikia daugelyje sisteminių programėlių (skambučiai, žinutės, nustatymai ir t.t.) bei kai kuriose kitose aplikacijose tam tikrais atvejais jį reikia aktyvuoti papildomai.

Valdymas gestais

Panašu, kad „Google“ nusprendė atsisveikinti su trimis mygtukais ekrano apačioje ir pakeisti juos navigacija gestais. Atgal, „Namų“ ekraną, atidarytas programėles ir „Google“ asistentą teks pratintis aktyvuoti timptelėjimais iš skirtingų ekrano sričių. Tiesa, perėjimas prie naujos tvarkos nėra privalomas – norintys gali grįžti prie valdymo mygtukais.

Išmanusis susirašinėjimas

Nuo šiol telefonas gali ne tik pasiūlyti greitus atsakymus į gautas žinutes, bet ir pateikia kitų naudingų pasiūlymų. Pavyzdžiui, jei draugas jus pakviečia pietų ir žinutėje įvardija adresą, vienu mygtuko spustelėjimu būsite perkelti į „Google Maps“ programėlę ir matysite įvardintą vietą žemėlapyje.

Saugumas ir privatumas

Nuo „Android 10“ versijos svarbūs saugumo naujiniai diegiami nebe per sistemos atnaujinimus, o tiesiogiai iš „Google Play“ programėlių parduotuvės. Tai pagreitina ir supaprastina šį procesą. Taip pat „Google“ daug dėmesio skyrė privatumo apsaugai: nuo šiol visi su privatumu susiję nustatymai perkelti į vieną, dedikuotą „Privatumo“ skiltį. Be to, čia galima pasirinkti, kokius naršymo internete ir programėlių duomenis bei kiek laiko leidžiama laikyti telefone.

Automatiniai subtitrai

„Android 10“ versijoje žiūrint bet kokį vaizdo įrašą ar klausantis garso takelio galima įjungti automatinius subtitrus, kuriuos iš šnekos „ištraukia“ ir tekstiniu pavidalu pateikia pati sistema. Dar įspūdingiau tai, kad tam net nereikia interneto ryšio, viskas atliekama pačiame telefone. Ši funkcija gali būti naudinga turintiems klausos negalią, o taip pat palikus ausines namuose. Net jei ši funkcija netaps itin plačiai naudojama, vien jos išpildymas demonstruoja įspūdingas „Google“ galimybes.

Naujausia „Android 10“ operacinės sistemos versija jau pasiekė kai kuriuos „Google“, „Nokia“ ir „Xiaomi“ telefonus. Artimiausiu metu jų sąrašas toliau augs, šią platformą rasime ir daugelyje šįmet bei kitąmet išleidžiamų flagmanų.

„iOS 13“

Naujas galimybes ir funkcijas „iPhone“ telefonų savininkams suteikė ir prieš kelias savaites oficialiai išleista „iOS 13“. Penketukas jos svarbiausių patobulinimų:

Tamsusis režimas

Lyg susitarę, didžiausi konkurentai šią naujovę pristatė kone identišku metu. Visgi technologijų apžvalgininkai pastebi, kad „Apple“ ją išpildė geriau: tamsusis režimas veikia visose sisteminėse programėlėse ir jo nereikia aktyvuoti atskirose programėlėse, taip pat parinkti aiškiau įskaitomi ir mažiau akis varginantys šriftai bei atspalviai.

Nuotraukos

„Apple“ pabrėžia didelį įdirbį skyrusi nuotraukų programėlei, kuri nuo šiol gali patogiau rūšiuoti nuotraukas, turi bazines redagavimo funkcijas, taip pat galima karpyti ir koreguoti ne tik nuotraukas, bet ir vaizdo įrašus.

Valdymas balsu

„Siri“ sugrįžta atsinaujinusi. Naujas balsas, greitosios nuorodos, skirtingų žmonių atpažinimas ir suasmeninti atsakymai, gautų žinučių įgarsinimas su „AirPods“ ausinėmis – tik keletas svarbiausių dirbtinio intelekto asistentės naujovių, pristatytų šiais metais.

Automobilio režimas

Vairuotojams „Apple“ sukūrė specialų „CarPlay Dashboard“ režimą. Jį aktyvavus ekrane rodoma tik vairuotojui aktuali informacija. Supaprastintas navigacijos, muzikos ir kalendoriaus valdymas leidžia visą dėmesį sutelkti į kelią.

Susirašinėjimas

„Apple“ į žinučių programėlę „Messages“ žiūri kaip į atskirą platformą, kuri, vaizdžiai sakant, gyvena atskirą gyvenimą. Pernai pristatytų suasmenintų jaustukų („Memoji“) galimybės šįmet buvo dar labiau išplėstos – žmonės gali kurti savo „memodžių“ rinkinius ir naudoti juos ne tik žinutėse, bet ir el. laiškuose bei trečiųjų šalių programėlėse. Taip pat ne žinutės gavėjas, o siuntėjas gali nustatyti, kokį jo vardą ir atvaizdą matys kiti žmonės.

Dar viena naujovė klaviatūroje – galimybė rašyti žodžius ir frazes neatitraukiant piršto nuo ekrano.

„iOS 13“ oficialus startas įvyko kartu su naujųjų „iPhone 11“ išleidimu, bet pačią operacinę sistemą gali įsidiegti ir senesnių modelių, pradedant 2015-aisiais pristatytu „iPhone 6S“, savininkai.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode