Parama dėkojame




Sprogimas

Naujos „Nord Pool“ taisyklės užkirs kelią smarkiai didėti elektros kainai

Elektros kainai Lietuvoje pasiekus 1,5 tūkst. eurų už megavatvalandę ribą, rinkos dalyviai galės lanksčiau teikti pavedimus biržai ir taip sumažinti kainą.

Rinkos taisyklių pakeitimai numato, kad valandinei elektros kainai Baltijos šalyse pasiekus 1,5 tūkst. eurų už megavatvalandę ribą, elektros birža „Nord Pool“ skelbtų antrąjį aukcioną. Tuo metu Lietuvoje pasiekus maksimalią 4 tūkst. eurų kainą, „Nord Pool“ konsultuodamasi su „Litgrid“, kaip ir anksčiau, aktyvuos didžiausios apkrovos rezervus. 

Pakeitimai įsigalios nuo gruodžio 7 dienos, jos dalyviams teikiant pasiūlymus gruodžio 8 dienai, pranešė „Nord Pool“.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) teigia, jog pakeitimai leis rinkos dalyviams padidinti pirkimo ir pardavimo pavedimų lankstumą, sumažinti arba padindinti elektros kiekį ar kainą, taip padidinant tikimybę, kad jų pavedimai būtų priimti.

„Šiemet Baltijos regione pakilus kainoms mes glaudžiai bendradarbiaujame su Baltijos šalių klientais, taip pat jų nacionalinėmis reguliavimo institucijomis bei perdavimo sistemos operatoriais, kad įgyvendintume šį mechanizmą, skirtą sumažinti bet kokią (aukštų kainų – BNS) pasikartojimo tikimybę“, – pranešime teigė „Nord Pool“ rinkų vykdomoji  viceprezidentė Emma McKiernan (Ema Makiernan). 

Rugpjūčio 17 dienos vakarą vieną valandą megavatvalandė (MWh) elektros biržos Baltijos šalių zonoje buvo parduodama už rekordinę kainą – 4 tūkst. eurų. 

Dėl to Baltijos šalių nacionalinės reguliavimo institucijos pradėjo tyrimą. Tuo metu Lietuvos energetikos rinkos dalyviai teigė, jog rekordinė kaina buvo pasiekta dėl biržos kainų nustatymo algoritmo, kuriuo remiantis kartais atmetami net ir mažesnės kainos pasiūlymai. 

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode