Sprogimas

A. Dulkiui kalbant apie koronaviruso pandemijos pabaigą, EK narė ragina ruoštis žiemai

dulkiuiSveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys penktadienį pareiškė, kad „iš medicininio požiūrio“ koronaviruso pandemija yra įveikta.

„Iš medicininio požiūrio – pandemija kaip ir yra įveikta. Žmonija turi vakcinas, žinome, ką turime daryti, turime testavimo programas, pilnai esame apsirūpinę vakcinomis, mokslas yra atsakęs į beveik visus mums reikalingus klausimus“, – žurnalistams sakė ministras.

Anot jo, vienintelė problema, jog ligoninėse tarp sunkių pacientų daugiausia yra neskiepytų žmonių.

„Kai kalbame apie politinį pandemijos pabaigos aspektą, matome, kad ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje Europos Sąjungos (ES) šalių, vyriausybėms, ministerijoms nebereikia priiminėti kažkokių specializuotų sprendimų, nereikia planuoti karantinų, uždarymų“, – sakė A. Dulkys.

Pasak ministro, šiuo metu reikia spręsti koronaviruso pandemijos pasekmes, susijusias su ilguoju COVID-19, psichologine savijauta.

„Ta socialinė pabaiga pandemijos yra nesibaigusi, ji yra susijusiu su daugybe kitų problemų, kurios dabar išnirs, kurios turės poveikį žmonių sveikatai. Mes matom, kad beveik kas aštuntas turi problemų“, – žurnalistams nurodė ministras.

Panašiai dėl koronaviruso eigos pasisakė ir JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), neseniai pareiškęs, jog pandemija jo šalyje baigėsi.

Tuo metu spaudos konferencijoje su A. Dulkiu dalyvavusi už sveikatą ir maisto saugą atsakinga eurokomisarė Stela Kiriakides (Stella Kyriakides) teigė, jog Bendrijos šalys turi ruoštis žiemai.

„Jūs manęs nesate girdėję sakant, kad pandemija baigėsi. Ką galiu pasakyti, jog pastarosiomis savaitėmis susirgimų skaičius mažėja, bet, kaip ir minėjau, mes negalime nebesisaugoti“, – teigė EK narė.

Pasak jos, geriausia apsauga – skiepijimasis tiek pirminėmis, tiek adaptuotomis vakcinomis.

„Kaip matėte omikron atmainos atveju, nors ir turėjome atvejų sprogimą, šalių narių ligoninių sistemos nepatyrė tokio spaudimo, koks buvo 2020 metais“, – teigė S. Kiriakides.

„Taigi, jei ateinančiais mėnesiais kils nauja banga, svarbiausia, kad mūsų sveikatos priežiūros sistemos sugebėtų susidoroti“, – pridūrė ji. 

Iš viso į Lietuvą pristatyta beveik 8,6 mln. vakcinos dozių, iš jų šiuo metu nepanaudota maždaug 3 milijonai. Spalio pabaigoje, prognozuojama, nustos galioti 700 tūkst. vakcinos dozių.

A. Dulkys prieš pora savaičių susitikimo su ES valstybių sveikatos apsaugos ministrais metu siūlė valstybėms užtikrinti racionalesnį vakcinų paskirstymą išvengiant jų pertekliaus.

Eurokomisarės teigimu, šiuo metu sprendimo dėl vakcinų pertekliaus ES lygmeniu nėra.

Autoriai: Augustas Stankevičius, Paulius Perminas

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode