Sprogimas

Dėl sudėtingos padėties rinkoje dviem mėnesiams atidedami „NordBalt“ remonto darbai

padetiesAtsižvelgiant į sudėtingą padėtį elektros rinkoje Lietuvą ir Švediją jungiančio elektros kabelio Baltijos jūroje „NordBalt“ kasmetiniai priežiūros ir remonto darbai, kurių metų linija neveiks, atidedami daugiau nei dviem mėnesiams. 

Tokį sprendimą Energetikos ministerijos pavedimu priėmė Lietuvos perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“, penktadienį panešė ministerija.  

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad „NordBalt“ kabelis šiuo metu yra labai svarbus importuojant skandinavišką elektrą iš Švedijos, todėl laikinas jos atjungimas sumažintų importo apimtis ir turėtų neigiamos įtakos ir taip aukštai rinkos kainai.

„Matydami padėtį „Nord Pool“ biržoje ir aukštas elektros kainas, turime išlaikyti didžiausią galimą rinkų integraciją ir galimybę importuoti elektros energiją iš Skandinavijos“, – pranešime sakė D. Kreivys. 

„Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis sako, kad šį mėnesį suplanuotus „NordBalt“ priežiūros darbus bus patogu atlikti ir vėlyvą rudenį, nes jungties būklė leidžia tai padaryti.

„Šiuo metu didžiausias prioritetas skiriamas rinkų integracijai ir galimybei importuoti pigesnę elektros energiją“, – pranešime sakė R. Masiulis.

„Litgrid“ ketvirtadienį elektros biržai „NordPool Spot“ pranešė, jog rugpjūčio 29 – rugsėjo 4 dienomis planuoti darbai atidedami iki lapkričio 7-13 dienos.  

Apie numatomą „NordBalt“ remontą šiemet rupjūtį-rugsėjį „Litgrid“ biržai pranešė 2021 metų spalį.  

Naują remonto datą ministerijos pavedimu „Litgrid“ skubiai suderino su partneriais Švedijos elektros perdavimo tinklo operatore „Svenska Kraftnaft“, teigia ministerija. 

Paprastai techninė „NordBalt“ priežiūra atliekama kiekvienais metais Švedijoje ir Lietuvoje tuo pat metu pagal iš anksto parengtą planą. Pradedant darbus, elektros perdavimas jungtimis kelioms dienoms yra visiškai sustabdomas ir prekyba nevyksta.

Šių metų sausio-liepos mėnesiais importas iš „NordBalt“ buvo 2,87 TWh ir sudarė 42 proc. viso Lietuvos importo. Pernai  „NordBalt“ bendras prieinamumas siekė 97,3 proc.

550 mln. eurų vertės „NordBalt“ projektą įgyvendino „Litgrid“ ir Švedijos „Svenska kraftnat“. 700 MW galios 450 kilometrų ilgio elektros jungtis pradėjo veikti 2016 metų vasarį.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode