Parama dėkojame




Sprogimas

Lietuva siūlo spartesnį perėjimą prie 5G ryšio

perejimaSiekdama prioritetinių Europos Sąjungos skaitmeninės ir žaliosios politikos tikslų, Lietuva siūlo susitelkti į spartesnį perėjimą prie 5G ryšio, nes tai leistų sumažinti energijos sąnaudas. Mūsų šalis taip pat suinteresuota didinti skaitmeninių duomenų panaudojimo galimybes: sukurti trišalę dalijimosi sistemą tarp valstybės, privataus sektoriaus ir aplinkosaugos organizacijų bei didelių duomenų centrų.

Šie pasiūlymai pateikti Liuksemburge vykstančiame už telekomunikacijas atsakingų ES šalių ministrų tarybos posėdyje, kuriame dalyvauja ekonomikos ir inovacijų viceministrė Ieva Valeškaitė. Posėdyje taip pat apžvelgiama  Dirbtinio intelekto akto, Europos skaitmeninės tapatybės sistemos ir Duomenų akto iniciatyvų pažanga. Šios iniciatyvos turėtų sustiprinti ES vidaus rinką, ypač paslaugų srityje.

„Siekiant sėkmingai įgyvendinti žaliosios politikos tikslus, būtina imtis skaitmeninimo srities pertvarkos. Todėl šioje taryboje vykstančioje diskusijoje pateikėme pasiūlymus didinti 5G ryšio prieinamumą bei plačiau naudoti skaitmeninius duomenis. Lietuva taip pat siūlo apsvarstyti galimybę Skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės indekso DESI kriterijus papildyti ekologinio pėdsako kriterijais“, – teigia ekonomikos ir inovacijų viceministrė Ieva Valeškaitė.

Tikslinant skaitmeninio ekologinio pėdsako matavimo metodiką, Lietuva siūlo įvertinti skaitmeninių produktų ir įrangos poveikį aplinkai ir minėtoje metodikoje aptarti jų gamybos bei transportavimo klausimus.

Ekologinis pėdsakas – tai žmogaus poreikių ir Žemės ekosistemų matas, kuriuo žmonių poreikiai lyginami su Žemės planetos ekologijos atsinaujinimo galimybėmis.

Lietuva pabrėžia, kad skatindami žiedinę ekonomiką turėtume siekti kurti ilgai tarnaujančius ir tvarius produktus. Tam būtų naudingi siūlomi tvarių produktų paketo sprendimai, tokie kaip teisės taisyti sugedusią įrangą užtikrinimas ir skaitmeninių produktų paso taikymas.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode