Sprogimas

Iš karo zonos atvykęs Charkivo operos ir baleto teatras rengs gastroles Lietuvos miestuose

gastrolesIš karo zonos Ukrainoje atvykęs Charkivo nacionalinis akademinis operos ir baleto teatras surengs kelių savaičių gastroles Lietuvoje – trupė koncertuos ne tik didmiesčiuose, bet ir mažesnių miestų kultūros centruose.

Teatro gastroles suorganizavo Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT), padedant Kultūros ministerijai, kitoms centrinės valdžios ir savivaldos institucijoms.

LNOBT pastatymų, renginių ir gastrolių organizavimo skyriaus vadovas Artūras Alenskas per spaudos konferenciją ketvirtadienį teigė, kad įprastinėmis sąlygomis gastrolių organizavimas trunka pusantrų–dvejus metus, bet jas pavyko suderinti per kelias savaites.

Per itin trumpą laiką pavyko suderinti leidimus 250-ies asmenų trupei su dekoracijų sunkvežimiais palikti šalį, repertuarą, jų apgyvendinimą Alytaus rajone, repeticijas ir kitus dalykus.

„Padarėme. Dabar jau antra–trečia diena kalbame apie repertuarą, koks galėtų pasirodyti. Ačiū visų miestų, kurie sutiko priimti, kultūros centrams, kurie pasakė „taip“ dar nežinodami, ką rodysime. Ir dabar dar ne visur žinome, ką rodysime, bet aišku, kad rodysime (...). Programa bus įspūdinga, graži“, – kalbėjo A. Alenskas.

Šeštadienį Charkivo teatro choras išvyks į Klaipėdą, kur dalyvaus labdaros koncerte Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje. 

Antradienį, gegužės 3-iąją, kolektyvo baleto trupė surengs pasirodymą Molėtuose, trečiadienį – Bendruomenių rūmuose Panevėžyje, ketvirtadienį – Kauno nacionaliniame dramos teatre, čia bus rodoma opera „Karmen“. Gegužės 6-ąją, penktadienį, laukia teatro koncertas Joniškyje, šeštadienį – Palangos koncertų salėje, sekmadienio vakarą trupė atliks oratoriją „Carmina burana“ LNOBT.

Gegužės 9-ąją Vilniaus universiteto Jonų bažnyčioje ukrainiečiai atliks J. W. Mocarto „Requiem“.

„Simboliška – kažkada šventėme gegužės 9-ąją kaip pergalės dieną, šiandien ji persivertė į putiniškojo fašizmo dieną. Tai koncertas – fašizmo, visų karų aukoms atminti“, – kalbėjo A. Alenskas.

Anot jo, gastroles bus siekiama pratęsti – kalbamasi su Alytumi, Marijampole.

„Ateikite. Kolektyvui svarbu ne surinkti pinigus už bilietus, o surinkti publiką. Jiems reikia publikos, reikia grįžti į sceną, repetuoti“, – kalbėjo LNOBT atstovas.

Anot Charkivo teatro vadovo Olego Oričenko, idėja dėl turo gimė kalbantis su Ukrainos kultūros ministru Oleksandru Tkačenka. Gastrolės pavadintos „Europos kelias ir Humanitarinis konvojus“, nes kartu su maždaug 220 trupės narių atkeliavo ir keliasdešimt atlikėjų vaikų.

„Su mumis kartu atvyko 30 vaikų. Vaikų, kurie gyveno rūsiuose Charkivo mieste. Tai vaikai, kurie palaužti, turi psichologinių problemų. Reikia suprasti, kaip jie jaučiasi, kai virš jų griaudi pabūklų šūviai, aidi sirenos, nuo kulkų žūsta žmonės“, – pasakojo O. Oričenka.

Pasak jo, nuo vasario 24-osios prasidėjus karui Charkive namų neteko apie 500 tūkst. žmonių, nepaisant to, teatro pastatas išliko – vadovas dėkojo šio pastato gynėjams. 

Jis dėkojo Lietuvai už palaikymą, taip pat LNOBT direktoriui Jonui Sakalauskui bei kultūros ministrui Simonui Kairiui už pagalbą organizuojant gastroles. Trupę apgyvendino Daugų technologijos ir verslo mokykla, daug įvairios pagalbos skyrė ir verslas.

O. Oričenka pabrėžė, kad perkantys bilietus į teatro pasirodymus, žmonės prisidės tiesiogiai padedant teatrui, taip pat ant afišų bus QR kodai, kuriuos nuskenavus bus galima paaukoti lėšas į specialų fondą kultūrai ir kitoms šalies reikmėms.

„Džiaugiuosi, kad Ukraina atrado galimybes juos išleisti šiuo sudėtingu metu“, – kalbėjo LNOBT vadovas J. Sakalauskas.

Anot jo, karo pradžioje O. Oriščenka jam sakė, kad vienintelė reikalinga pagalba yra ginklai kariuomenei arba humanitarinė pagalba – paramą rinko ir LNOBT bendruomenė.

Tačiau šiuo metu, anot A. Sakalausko, be fizinio šalies saugumo „atėjo laikas kalbėti ir apie tai, kaip ją apsaugoti dvasiškai“.

„Reikia neužmiršti, kad neveikia arba tik iš dalies veikia teatrai, trupės nerepetuoja, arba tai daro sudėtingomis sąlygomis. Nevyksta spektakliai. Klausimas toks: jei žmonės nekoncertuos, nedirbs, nekurs, jei nebus atliekama jų muzika, per kiek laiko atsistatys kultūra pasibaigus karui?“ – svarstė LNOBT vadovas.

„Supratau, kad bet kokia kaina turime organizuoti galimybes Ukrainos žmonėms koncertuoti, kurti čia Lietuvoje, rodyti savo spektaklius, grįžti į formą. Nors taip galime prisidėti prie operos ir baleto žmonių Ukrainoje gebėjimų, trenažo palaikymo, skleidimo žinios apie Ukrainos kultūrą“, – sakė J. Sakalauskas.

Lietuvos kultūros ministras pabrėžė suprantantis, jog teatrui karo „tarp kultūros ir nekultūros, tarp civilizacijos ir brutalumo“ metu iš esmės nėra galimybių veikti šalyje, tačiau trupė atrado jėgų atvykti į Lietuvą ir čia koncertuoti. 

„Aš linkiu, kad tas laikas, kurį jie praleis Lietuvoje, tikrai paliktų jiems ir įspūdį, ir leistų jiems šiek tiek atitrūkti nuo tos bjaurios realybės. Bet, manau, visi suprantame, kad viena žmogaus pusė galvos apie tai, kas vyksta jų žemėje“, – sakė S. Kairys.

Ukrainos karinių pajėgų Generalinis štabas ketvirtadienį pranešė, kad šiuo metu Rusijos pajėgos tęsdamos antrą invazijos fazę intensyviai apšaudo keliose vietose. Intensyviausi veiksmai vyksta aplink Donecką ir netoli Charkivo.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode