Sprogimas

Lietuvoje lankantis amerikiečių karo laivui, G. Nausėda dėkoja JAV už lyderystę

laivuiKlaipėdoje lankantis JAV karo laivui USS „Gravely“, Lietuvos prezidentas sako, jog tai demonstruoja JAV lyderystę ir ryžtą užtikrinant saugumą. 

„Mūsų strateginių sąjungininkų, JAV raketinio laivo apsilankymas demonstruoja Amerikos lyderystę ir ryžtą užtikrinant sąjungininkų saugumą, už ką esame be galo dėkingi, nes čia, Baltijos šalyse, kaip niekur kitur jautėme ir jaučiame ne tik mūsų šalims, bet ir visam laisvajam pasauliui kylančią grėsmę“, – žurnalistams uostamiestyje antradienį Klaipėdoje sakė Gitanas Nausėda.

Anot šalies vadovo, Baltijos jūra yra svarbi karinio mobilumo erdvė, tad itin svarbu užtikrinti netrukdomo judėjimo laisvę, išlaikant sąjungininkų karinį dominavimą Baltijos regione.

„Tikimės JAV lyderystės ir ilgalaikių sprendimų, taip pat ir Baltijos šalyse per nuolatinį pajėgų buvimą visose erdvėse. Karinio saugumo stiprinimas jūrų erdvėje ne mažiau svarbus nei sausumoje arba ore. Baltijos jūroje sąjungininkų laivynas turi ne tik atgrasyti, bet ir būti pajėgus apginti pakrantės valstybes. Taip pat ir Švediją bei Suomiją, galimai joms prisijungus prie NATO“, – teigė prezidentas. 

Pasak Lietuvos kariuomenės vado Valdemaro Rupšio, NATO pajėgos yra pasirengusios ginti sąjungininkes visose dimensijose – ore, sausumoje ir jūroje. 

„Sąjungininkai lanksčiai reaguodami į situaciją Baltijos jūroje nuo karo Ukrainoje pradžios, skiria papildomus jūrinius pajėgumus. Tai leidžia efektyviai rinkti ir keistis informacija apie situaciją jūroje, atgrasyti Rusiją ir esant reikalui vykdyti kolektyvinės gynybos užduotis“, – sakė generolas leitenantas.

Anot jo, JAV karinio laivo „Gravely“ lankymasis Lietuvoje yra dar viena žinutė, kad „Jungtinės Valstijos mūsų grėsmes supranta ir prisideda prie atgrasymo, o prireikus ir gynybos“. 

V. Rupšio teigimu, tokio tipo laivas turi plataus spektro pajėgumus – gali kovoti su povandeniniais bei antvandeniniais laivais, vykdyti oro gynybą, neutralizuoti taikinius ne tik jūroje, bet ir sausumoje. 

2007 metais pastatytas JAV karo laivas USS „Gravely“ yra vienas iš JAV kariniame laivyne tarnaujančių antvandeninių pagrindinės „Arleigh Burke“ klasės kovos laivų – naikintojų. Šios klasės laivai, ginkluoti valdomomis sparnuotosiomis raketomis „Tomahawk“ ir kitų modifikacijų raketomis, torpedomis kovai su povandeniniais laivais, artileriniais pabūklais prieš oro ir vandens taikinius, sudaro pagrindinę JAV laivyno galią tarp antvandeninių kovinių laivų.

Laivas per savo tarnybos laikotarpį yra dalyvavęs įvairiose karinėse operacijose: 2013 metais Viduržemio jūroje Sirijos krantų blokadoje ir migrantų iš Afrikos sulaikymo operacijoje prie Graikijos, 2016 metais Persijos įlankoje dalyvavo ginklų embargo operacijoje prieš Iraną.

„Esame pagerbti už galimybę mūsų jūreiviams aplankyti šią nuostabią šalį ir vertiname svetingumą, kurį jau pajutome iš Lietuvos žmonių. Mūsų broliai ir seserys šioje šalyje yra tvirti NATO rėmėjai. Tikimės, kad šis vizitas bus dar vienas žingsnis stipresnės partnerystės link“, – Klaipėdoje sakė laivo vadas Hunter Washburn (Hanteris Vošburnas). 

Sąjungininkų dėmesys Lietuvai dar labiau išaugo Rusijai vasarį pradėjus invaziją į Ukrainą.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode