Sprogimas

Kaunui svarbi UNESCO sesija Rusijoje atidėta neribotam laikui – ministrai

sesijaRusijoje, Kazanėje, birželį turėjęs įvykti UNESCO Pasaulio paveldo komiteto posėdis atidėtas neribotam laikui, ketvirtadienį BNS patvirtino kultūros bei užsienio reikalų ministrai.

Šis posėdis buvo svarbus Kaunui, nes jame turėjo būti svarstoma paraiška dėl miesto modernizmo architektūros įtraukimo į Pasaulio paveldo sąrašą.

„Pateikta informacija, kad Pasaulio paveldo komiteto 45-oji sesija nukeliama be jokių oficialių paaiškinimų, nekalbant apie datą ir apie vietą“, – BNS kultūros ministras Simonas Kairys.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis patvirtino, kad apie sprendimą atidėti sesiją UNESCO Pasaulio paveldo komiteto nariams pranešė pati Rusija.

Posėdžio Rusijoje atidėjimo Europos Sąjungos koridoriuose, tiek UNESCO formatu aktyviai siekė Lietuva ir kitos šalys.

„Manau, kad jie (Rusija – BNS) puikiai seka situaciją, tikrai daug šalių būtų nedalyvavusios“,–  kalbėjo S. Kairys.

Savo ruožtu G. Landsbergis sako, kad sesijos atidėjimas „gali reikšti Rusijos siekį organizuoti Pasaulio paveldo komiteto sesiją Rusijoje antroje metų pusėje“.

„Todėl Lietuvos pozicija – kad civilizuoto pasaulio standartus pamynusi ir kultūros paveldą Ukrainoje naikinanti Rusija turi būti pašalinta iš Pasaulio paveldo komiteto pirmininkų, o komiteto sesijai paskirta kita vieta. To ir sieksime per savo diplomatus“, – BNS sakė G. Landsbergis.

S. Kairio teigimu, kol kas nėra žinoma, kada ir kur galėtų vykti susitikimas, tačiau jis turėtų būti suorganizuotas dar šiemet. 

Ministras anksčiau sakė, kad Lietuva „nematytų prasmės“ dalyvauti susitikime, jei jis būtų surengtas Rusijoje.

„Esu sakęs, kad jei sesija vis tik būtų įvykusi Kazanėje ir Kaunas būtų paskelbtas UNESCO objektu, tikrai, tokio paskelbimo mes neįsivaizdavome ir tai būtų buvęs absurdas. Tikėkimės, kad dabar šie dalykai grįžta į sveiko proto rėmus“, – teigė S. Kairys. 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode