Sprogimas

Rusų kariams apsupus atomines elektrines, pavojaus nesama – Radiacinio saugumo centras

apsuRusų kariams apsupus Černobylio ir Zaporižios atomines elektrines, radiacinis fonas nepadidėjo ir pavojaus nesama, sako Radiacinio saugumo centro laikinoji vadovė.

Ji taip pat akcentavo, jog Zaporižios elektrinėje liko dirbti tas pats personalas – patyrę ukrainiečiai specialistai.

„Rusai yra apsupę atominę elektrinę, bet personalas dirba tas pats, ukrainiečių patyrę specialistai“, – penktadienį spaudos konferencijoje sakė Radiacinio saugumo centro laikinoji vadovė Ramunė Marija Stasiūnaitė.

Anot jos, paskutiniais duomenimis gaisras, kuris penktadienio naktį kilo šalia Zaporižios elektrinės esančiame mokymo pastate, buvo lokalizuotas. Įtakos atominės elektrinės saugumui jis neturėjo, radiacinis fonas nepadidėjęs. 

„Informacijos atnaujintos arba signalų, kad pasikeitė radiacinė aplinka atominės elektrinės zonoje nėra“, – sakė R. M. Stasiūnaitė. 

Pasak jos, bet kokie kariniai veiksmai kelia didelį pavojų objektams, įskaitant ir gyventojus, tačiau rusų kariai nė vienu atveju neperėmė elektrinių valdymo. 

„Rusų kariai užėmė teritoriją, bet personalas, kuris valdė saugyklas, visą radiacinės ir branduolinės saugos būklę, liko dirbti“, – teigė R. M. Stasiūnaitė. 

Ji teigė neturinti duomenų, jog prieš elektrinę šiuo metų galėtų būti vykdomi kokie nors išpuoliai.

„Tokios informacijos neturime“, – sakė vadovė.

„Turime turėt galvoje, kad atominė elektrinė (Zaporižios, red.past.) nutolusi tūkstantį kilometrų nuo Lietuvos. Tas radioaktyvus debesis, jei pasklistų, pasiektų ne anksčiau kaip po dešimties valandų. Gyventojai turi būti ramūs. Jei ir būtų jaučiamos pasekmės, būtų ne tokios, kokias pajustume įvykus avarijai Baltarusijos atominėje elektrinėje“, – sakė vadovė. 

R. M. Stasiūnaitė taip pat sakė, kad arčiausiai Lietuvos, neskaitant avariją patyrusios Černobylio elektrinės, Ukrainoje yra Chmelnyckio atominė elektrinė.

PAGD direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Kanapickas primena, kad įvykus avarijai atominėje elektrinėje, gyventojai gautų apie tai pranešimus, tuomet turėtų eiti į patalpas, įsijungti LRT radiją ar televiziją ir laukti tolesnių nuorodų.

Ukrainos pagalbos tarnybos penktadienį pranešė, kad Rusijos pajėgoms atakavus didžiausią Europoje Zaporižios atominę elektrinę, joje kilo gaisras.

Jis buvo užgesintas, bet Ukraina teigia, jog elektrinę kontroliuoja Rusijos kariai.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį apkaltino Maskvą griebusis „branduolinio teroro“ ir mėginant „pakartoti“ Černobylio katastrofą.

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) penktadienį apkaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną keliant pavojų visai Europai bei žadėjo siekti, kad artimiausiomis valandomis būtų sušauktas skubus Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdis.

Autoriai: Jurgita Andriejauskaitė, Saulius Jakučionis

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode