Sprogimas

Numatyta parengti teisės aktus, kurių tikslas – apgaulės ir sukčiavimo prevencija

Seimo valdyba sudarė darbo grupę apgaulės ir sukčiavimo prevencijos tikslais atliekamo keitimosi asmens duomenimis tarp kredito įstaigų teisiniam reglamentavimui tobulinti. Darbo grupės vadovas – Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) narys Andrius Palionis.

Darbo grupei pavesta iki 2016 m. gegužės 16 d. parengti ir pateikti BFK svarstyti Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo pakeitimo įstatymo projektą, prireikus ir kitus su juo susijusius įstatymų pakeitimo įstatymų projektus.

Teikdamas siūlymą Seimo valdybai sudaryti darbo grupę reikiamiems įstatymų projektams parengti, Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Petras Narkevičius motyvuoja, kad kitose Europos valstybėse (Olandijoje, Vokietijoje, Vengrijoje, Jungtinėje Karalystėje) veikia apgaulės ir sukčiavimo veikų finansų srityje nustatymo ir prevencijos sistemos. Tokiais atvejais duomenų apsikeitimas vyksta teisėto intereso pagrindu – subjektas iš anksto informuojamas apie tai, kad jo atžvilgiu vykstant apgaulės veiksmams, duomenys bus perduodami apgaulės prevencijos agentūrai, kuri kaupia informaciją apie sukčiavimo atvejus. Kreditoriui konstatavus, kad pakanka duomenų, patvirtinančių, kad įvyko apgaulės veiksmas ir subjektui pagrįstai neginčijant tokio duomenų perdavimo, jo duomenys perduodami agentūrai. Kiti kreditoriai taip pat gali naudotis agentūros sukaupta informacija. Lietuvoje, pasak P. Narkevičiaus, tokių galimybių keistis informacija nėra numatyta, nors apgaulės ir sukčiavimo telefonu atvejai, pasinaudojant internetinės bankininkystės duomenimis, yra gana plačiai paplitę.      

 Jolanta Anskaitienė

Seimo kanceliarijos Komunikacijos departamento

Ryšių su visuomene skyrius, tel. (8 5) 239 6508, el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode