Sprogimas

Miške pasirodžius pirmiesiems grybams, pareigūnai jau ieško pasiklydusių grybautojų

Po truputį prasidedantis grybų sezonas pirmuosius grybautojus jau kviečia į miškus, tačiau į tokias išvykas išsiruošusiems gyventojams nederėtų pamiršti, kad šis užsiėmimas gali baigtis ne pilna pintine grybų, o nerimu ir ant kojų sukeltomis tarnybomis dėl pasiklydusių grybautojų. Tokios paieškos, kurias pareigūnams tenka vykdyti kasmet – sudėtingos, dažnai trunkančios ne vieną parą. Pastebima, kad dažniausiai orientaciją miškuose praranda ir pasiklysta senyvo amžiaus žmonės, tad jais derėtų tinkamai pasirūpinti ir suteikti naudingos informacijos, kaip elgtis siekiant to išvengti.

Liepos 31 d., po pietų, Mažeikių rajono policijos komisariato pareigūnai jau vyko į pirmąją šiais metais 1932 metais gimusio, Mažeikių mieste gyvenančio grybautojo paiešką. Kartu su kitu vyriškiu ryte grybauti į Mažeikių rajone esančią Sedos girią išvykęs senolis miške pasiklydo ir dingo be žinios. Vos gavus pranešimą apie namo negrįžtantį sveikatos problemų turintį grybautoją pareigūnai ir artimieji pradėjo vykdyti jo paiešką, prie kurios prisijungė ir kinologai Artūras Antanavičius su tarnybiniu šunimi Grantu bei Tomas Taurinskis su tarnybiniu šunimi Attilu. Tokiais atvejais šunys – puikūs pagalbininkai pareigūnams, mat geba sekti pasiklydusiųjų pėdsakais. Tačiau tą vakarą paieška rezultatų nedavė, tad ji, pasitelkus ne tik vietos gyventojus, bet ir sraigtasparnį, buvo tęsiama ir kitą dieną. Laimei, šį kartą miške naktį praleidęs senolis nepatyrė sveikatos sutrikimų, jis, pakilus sraigtasparniui, pats rado kelią iš miško tankmės, tad pareigūnų saugiai buvo pargabentas namo.

Siekiant išvengti panašių situacijų, policijos pareigūnai ragina gyventojus pasirūpinti vyresnio amžiaus artimaisiais ir neleisti jiems į mišką eiti vieniems – eiti kartu arba paprašyti, kad juos lydėtų kiti artimi žmonės ar kaimynai. Jeigu tokios galimybės nėra, derėtų užtikrinti, kad asmenį lydėtų šuo. Taip pat įspėkite artimuosius, kad jie visada informuotų jus ar kitus giminaičius, kur, kada ir su kuo ketina išeiti. Didelis pagalbininkas miške yra mobiliojo ryšio telefonas, kuriuo galima susisiekti su artimaisiais, pasirūpinkite, kad jis būtų visiškai įkrautas, švilpukas – pagalbai prisišaukti ar kompasas, kuris padėtų susiorientuoti, kur – šiaurė, o kur – pietūs. Taip pat miške derėtų įsidėmėti objektus, kurie palengvintų sugrįžimą namo.         Pasiklysti miške lengva, todėl tie, kurie ryžtasi eiti gilyn į miško tankmę gerai nepažinodami vietovių, smarkiai rizikuoja. Net ir manydami, kad puikiai pažįstate vietinius miškus bei apylinkes, turėtumėte įsidėmėti patarimus ir jų laikytis.

Nebūkime abejingi ir pasirūpinkime savo ir savo artimųjų saugumu!

Roma ANTANAVIČIŪTĖ

Telšių apskr. VPK Mažeikių r. PK vyresnioji specialistė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode